Autor Wiadomość
Karolina.Rudnicka
PostWysłany: Wto 18:34, 04 Wrz 2007    Temat postu: Podłoża dla grzybów

Witaj, zgadzam się z Martą. Jednak sądzę że podstawową kwestią jest materiał z którego spodziewasz sie wyizolować grzbyba. Wszystko zależy od tego czy jest to jest materiał środowiskowy(gleba?) czy materiał kliniczny np ze wskazaniem na dermatofity. Ważne jest m.in dlatego że w przypadku materiału klinicznego musisz zahamować wzrost mikroflory towarzyszacej. W takim przypadku warto by było zastosować SABOURAUD z dodatkiem chloramfenikolu i gentamycyny. Byle nie cykloheksamid.

Na zajeciach praktycznych zwykle korzystalismy z SABOURAUD wiec wydaje mi sie ze to podloze jet odpowiednie. Nalezy jego sklad dostosowac do aktulanych potrzeb dodajac odpowiednie czynniki selekcyjne. Sprawdzalam jak sprawa wyglada z Malt Extract Agar. Po przejrzeniu kilku stron z fachowymi wskazowkami wydaje mi sie ze sklad MEA jest ubozszy od S. W procedurze jest tylko ekstrakt slodu i bactoagar wiec mozna sie spodziewac ze stezenie poszczegolych skladnikow odzywczych moze sie wahac i nie jest do konca pewne. FDA do izolacji selekcji i okreslania ilosciowego grzybow zaleca stosowanie S zdodatkami selekcjonujacymi wiec stawialabym na to.

Nie jestem specem grzybowym ale wydaje mi sie ze znalazlam swietna strone ktora moze pomoc:

http://www.mycology.adelaide.edu.au/Laboratory_Methods/Culture_Techniques_and_Media/salt.html

Dzieki za natchnienie na zglebienie tematu, troche sie podszkolilam dzieki temu i mam nadzieje chociaz troche pomoglam.
Marta
PostWysłany: Wto 16:25, 04 Wrz 2007    Temat postu:

Raczej chyba się stosuje Sabouraud, ale tam Ci wyrośnie raczej każdy grzyb, fajne są te kolorowe agary, ale ona są na Candida konkretnie, chociaż może także na inne gatunki, to by trzeba było sprawdzić. Ca łkiem niedrogie płytki ma POCH z tego co zauważyłam, a też ostatnio szukałam1Powodzenia z grzybami!!
Ania
PostWysłany: Wto 9:54, 04 Wrz 2007    Temat postu: Izolacja grzybów

CZesc!

chciałam zapytać jakie macie doswiadecznia w izolacji grzybów i drożdzy. Głównie chodzi mi o rodzaj podłoza. CZy Sabourauda Agara czy np MAlt Extract AGar?

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group