bastas |
Wysłany: Pią 14:11, 28 Wrz 2007 Temat postu: |
|
a może Ty chcesz nam o czymś powiedzieć a tak całkiem serio to sztuczny środek słodzący, otrzymywany syntetycznie związek chemiczny mający słodki smak i zastępujący cukier jadalny...
Zalety stosowania substancji słodzących to przede wszystkim:
* niska wartość kaloryczna; słodziki z grupy polioli są o w większości połowę mniej kaloryczne niż cukier - 1g to około 2-4 kcal, pozostałe substancje słodzące wymienione w tabeli nie wnoszą żadnej wartości energetycznej, podczas gdy 1 g cukru dostarcza około 4 kcal,
* charakterystyczną cechą słodzików syntetycznych jest to, że ich siła słodząca jest 200-400 razy większa niż cukru, dlatego już niewielka ich ilość pozwala na odczuwanie smaku słodkiego,
* słodziki półsyntetyczne mają słodkość zbliżoną do słodkości cukru,
* środki słodzące nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów,
ich stosowanie pozwala nie eliminować całkowicie smaku słodkiego z diety.
Wady stosowania substancji słodzących:
* niektóre mają metaliczny posmak,
* słodziki na bazie aspartamu oraz wszelkie produkty z jego dodatkiem są niedozwolone w diecie dzieci chorych na fenyloketonurię,
* słodziki na bazie aspartamu nie powinny też być spożywane przez kobiety ciężarne,
* spożycie nadmiernej ilości słodzików z grupy polioli może być przyczyną nieprzyjemnych skutków zdrowotnych, zbyt duża ich ilość może być przyczyną wystąpienia np. biegunek,
* sacharyna została wycofana z obrotu ze względu na jej rakotwórcze działanie, podobnie sytuacja potoczyła się z cyklaminianami.
o mdłościach nie ma nic, więc może to po prostu herbata była za mocna...
pozdrowionka |
|