Autor Wiadomość
Marta
PostWysłany: Czw 20:38, 09 Sie 2007    Temat postu: Niedobór witamin u cukrzyków powodem choroby wieńcowej

Dosyć dawno łączono cukrzyce z występowaniem choroby wieńcowej zarówno serca ale także, a raczej przede wszystkim mózgu. Obecnie naukowcy doszli do wniosku, że brak witamin u osób chorych na cukrzyce może być powodem występowania choroby wieńcowej oraz innnych schorzeń.

Oto informacja na ten temat, notatka pochodzi ze strony: http://www.cordis.europa.eu

Brytyjscy naukowcy odkryli, że u pacjentów chorych na cukrzycę przyczyną wielu problemów zdrowotnych jest niedobór witaminy B1 (tiaminy).

Niektóre spośród najbardziej poważnych problemów zdrowotnych wiążących się z cukrzycą są wynikiem powikłań naczyniowych. Zalicza się do nich uszkodzenia nerek, siatkówki i nerwów rąk i nóg, jak również chorobę serca i wylew. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Diabetologia".

Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick zmierzyli poziom tiaminy w osoczu krwi osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2 i porównali go z poziomem obserwowanym w osoczu ludzi zdrowych. Wyniki były zdumiewające: u osób chorych na cukrzycę typu 1 stężenie tiaminy w osoczu było o 76 procent niższe od normy, podczas gdy dla chorych na cukrzycę typu 2 liczba ta wynosiła 75 procent.

Brak tiaminy łączy się z kolei ze znacznikiem wskazującym na powikłania w układzie naczyniowym, które prawdopodobnie stanowią odbicie zaburzeń występujących w komórkach śródbłonkowych wyściełających naczynia krwionośne, jak również na wyższe zagrożenie arteriosklerozą (stanem zapalnym ścian tętnic).

W opinii naukowców przyczyną problemu nie jest brak witamin w pożywieniu, lecz podwyższone tempo usuwania tiaminy z krwi do moczu.

Dlaczego więc problem ujawnił się dopiero teraz? W przeszłości nie prowadzono bezpośrednich pomiarów poziomu tiaminy, ale szacowano go na podstawie pomiaru aktywności wykazywanej w krwinkach czerwonych przez enzym zwany transketolazą. W trakcie badań poziom aktywności enzymu był normalny, więc zakładano, że odpowiada on normalnemu poziomowi tiaminy we krwi. W rzeczywistości normalny poziom aktywności enzymu był spowodowany podwyższeniem ilości dwóch białek - THTR-1 i RFC-1, które biorą udział w przenoszeniu tiaminy do krwinek czerwonych. Wyższy poziom białek jest reakcją na brak tiaminy w organizmie.

W następnym etapie badań naukowcy mają zamiar potwierdzić niski poziom tiaminy w osoczu krwi w różnych populacjach odżywiających się w różny sposób; ocenić możliwość zastosowania tiaminy lub podobnych związków do korygowania niedoboru; oraz zbadać mechanizm powodujący przenoszenie nadmiernych ilości tiaminy z krwi do moczu.

Więcej informacji na stronie internetowej:
http://www.warwick.ac.uk

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group