|
Marta |
|
hiper-aktywny forumowicz
Dołączył: 20 Lip 2007 Posty: 238 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw 20:38, 09 Sie 2007
|
|
Dosyć dawno łączono cukrzyce z występowaniem choroby wieńcowej zarówno serca ale także, a raczej przede wszystkim mózgu. Obecnie naukowcy doszli do wniosku, że brak witamin u osób chorych na cukrzyce może być powodem występowania choroby wieńcowej oraz innnych schorzeń.
Oto informacja na ten temat, notatka pochodzi ze strony: [link widoczny dla zalogowanych]
Brytyjscy naukowcy odkryli, że u pacjentów chorych na cukrzycę przyczyną wielu problemów zdrowotnych jest niedobór witaminy B1 (tiaminy).
Niektóre spośród najbardziej poważnych problemów zdrowotnych wiążących się z cukrzycą są wynikiem powikłań naczyniowych. Zalicza się do nich uszkodzenia nerek, siatkówki i nerwów rąk i nóg, jak również chorobę serca i wylew. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Diabetologia".
Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick zmierzyli poziom tiaminy w osoczu krwi osób chorych na cukrzycę typu 1 i 2 i porównali go z poziomem obserwowanym w osoczu ludzi zdrowych. Wyniki były zdumiewające: u osób chorych na cukrzycę typu 1 stężenie tiaminy w osoczu było o 76 procent niższe od normy, podczas gdy dla chorych na cukrzycę typu 2 liczba ta wynosiła 75 procent.
Brak tiaminy łączy się z kolei ze znacznikiem wskazującym na powikłania w układzie naczyniowym, które prawdopodobnie stanowią odbicie zaburzeń występujących w komórkach śródbłonkowych wyściełających naczynia krwionośne, jak również na wyższe zagrożenie arteriosklerozą (stanem zapalnym ścian tętnic).
W opinii naukowców przyczyną problemu nie jest brak witamin w pożywieniu, lecz podwyższone tempo usuwania tiaminy z krwi do moczu.
Dlaczego więc problem ujawnił się dopiero teraz? W przeszłości nie prowadzono bezpośrednich pomiarów poziomu tiaminy, ale szacowano go na podstawie pomiaru aktywności wykazywanej w krwinkach czerwonych przez enzym zwany transketolazą. W trakcie badań poziom aktywności enzymu był normalny, więc zakładano, że odpowiada on normalnemu poziomowi tiaminy we krwi. W rzeczywistości normalny poziom aktywności enzymu był spowodowany podwyższeniem ilości dwóch białek - THTR-1 i RFC-1, które biorą udział w przenoszeniu tiaminy do krwinek czerwonych. Wyższy poziom białek jest reakcją na brak tiaminy w organizmie.
W następnym etapie badań naukowcy mają zamiar potwierdzić niski poziom tiaminy w osoczu krwi w różnych populacjach odżywiających się w różny sposób; ocenić możliwość zastosowania tiaminy lub podobnych związków do korygowania niedoboru; oraz zbadać mechanizm powodujący przenoszenie nadmiernych ilości tiaminy z krwi do moczu.
Więcej informacji na stronie internetowej:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|